Close
tijdschriftpersoonsgerichte
experiëntiële
psychotherapie
Procesgericht
Existentieel
Interactioneel
Integratief

In Memoriam Manu Dehouck

26 februari 2021

Werkbegeleider, leermeester, inspirator, dierbare collega maar bovenal iemand met een groot en gul hart.

Begin februari kregen wij bericht dat Manu Dehouck is overleden. Eigenlijk willen we zeggen ‘onze Manu’ want Manu heeft veel betekend voor de VPeP.

Zo is hij jaren actief geweest in regio commissie Zuid Oost Brabant waar Manu gezien werd als een zeer ervaren collega en betrokken man. Hij had er plezier in om contact te maken met mensen die werden uitgenodigd voor een avondlezing of workshopdag. Met zijn integere manier van doen heeft hij zo menigeen verleid en geïnspireerd tot het persoonsgericht werken. Hij kon een speelse lichtheid hebben in vergaderingen en informele ontmoetingen, maar ook een vastberaden duidelijke visie op de koers van de regio-commissie alsook voor het verenigingswerk.

Manu hield zich verder bezig met focusing, was actief in het verspreiden van het werk van de Duitse collega Sachse en heeft in de jaren ’70 samen met een collega de basis gelegd van wat nu nog altijd de geestelijke gezondheidszorg voor adolescenten in Den Bosch is; laagdrempelige zorg, dichtbij jongeren.

Zijn hart was de zwakke plek in de krachtige man die hij was. Maar bovenal was zijn hart zijn kracht. In de spreekkamer was hij een goed onderlegde cliëntgerichte therapeut en groepspsychotherapeut, maar vooral een warm mens. Als geen ander kon hij verbinding maken met zijn cliënten door zijn authentieke en onvoorwaardelijke attitude. Hij schuwde zijn eigen kwetsbaarheid niet en wist hierdoor kwetsbaarheid als kracht uit te dragen.

De vereniging verliest in Manu een actief en betrokken lid die menigeen heeft geïnspireerd. Onze gedachten gaan uit naar de familie van Manu waaronder zijn vrouw Mimi Dehouck.