Close
tijdschriftpersoonsgerichte
experiëntiële
psychotherapie
Procesgericht
Existentieel
Interactioneel
Integratief

Op zoek naar het wezenlijke

REFLECTIEHutschemaekers, Giel - 43–4 (2005)

SAMENVATTING

Van Kalmthouts nieuwste boek 'Psychotherapie en de zin van het bestaan' biedt een onverwacht perspectief op het persoonsgerichte gedachtegoed. Vertrekpunt is een analyse van de universitaire wetenschap, de christelijke geloofsleer en het dominante psychotherapie-discours. Zijn oordeel is hard; alle drie gaan voorbij aan het wezenlijke.
Daarna gaat hij verder over 'echte' psychotherapie. Die helpt de cliënt bij het aanboren van waarheid en zich te openen voor het Andere. Het persoonsgerichte gedachtegoed blijkt aldus een spiritueel religieuze benadering. De grote Rogeriaanse dogma's, waaronder die van het ware zelf, blijken metaforen op weg naar het universele.
De voorgestelde interpretatie van Rogers' gedachtegoed is oorspronkelijk. Losgemaakt van een medisch-psychiatrische context krijgt het een frisse religieuze connotatie. Jammer genoeg trekt Van Kalmthout die metaforische interpretatie niet door naar de moderne wetenschap, naar religie en naar dominante psychotherapie. Dan was zijn oordeel vast milder geweest.

SLEUTELWOORDEN

psychotherapie, persoonsgerichte benadering, religie, spiritualiteit, zingeving

Het tijdschrift Persoonsgerichte experiëntiële Psychotherapie is het wetenschappelijke tijdschrift voor professionals in de GGZ in Nederland en Vlaanderen die werken vanuit of affiniteit hebben met het persoonsgerichte (client centered) referentiekader.