Close
tijdschriftpersoonsgerichte
experiëntiële
psychotherapie
Procesgericht
Existentieel
Interactioneel
Integratief

Een nieuwe ouder voor het Vrije Kind. Het veranderen van de interne dialoog bij patiënten met persoonlijkheidsstoornissen

ARTIKELHamers, Sissy, & Sebregts, Pierre - 40–3 (2002)

SAMENVATTING

Patiënten met persoonlijkheidsstoornissen onderhouden intern vaak een dialoog waarin ondermijnende en destructieve boodschappen worden gegeven die het disfunctioneren op diverse gebieden in gang zetten. Deze boodschappen zijn afkomstig van het superego waar negatieve ervaringen in relaties met belangrijke anderen uit de ontwikkelingsgeschiedenis via identificatie en introjectie opgeslagen liggen. De transactionele analyse biedt een model om het superego en de boodschappen die het geeft in kaart te brengen en ze biedt voorts therapeutische methodieken om de ondermijnende dialoog te vervangen door een permissieve. Een positieve werkrelatie waarin de therapeut holding biedt en een constructief voorbeeld is voor de patiënt, is van groot belang.

SLEUTELWOORDEN

interne dialoog, persoonlijkheidsstoornis

Het tijdschrift Persoonsgerichte experiëntiële Psychotherapie is het wetenschappelijke tijdschrift voor professionals in de GGZ in Nederland en Vlaanderen die werken vanuit of affiniteit hebben met het persoonsgerichte (client centered) referentiekader.