Close
tijdschriftpersoonsgerichte
experiëntiële
psychotherapie
Procesgericht
Existentieel
Interactioneel
Integratief

Doelstellingen en interventies in de vier psychotherapeutische hoofdoriëntaties: een vergelijkend onderzoek op basis van enquêtegegevens van Belgische therapeuten

ARTIKELLietaer, Germain, Van Broeck, Nady, Dekeyser, Matthias, Stroobants, Rob, & Trijsburg, Wim - 43–3 (2005)

SAMENVATTING

Als onderdeel van een enquête beschreven 577 therapeuten uit de vier hoofdoriëntaties een nog lopende therapie. De voornaamste bevindingen centreren zich rond volgende thema's: DSM classificatie van de cliëntengroep, doelstellingen en therapeutinterventies.
De resultaten tonen grote gelijkenissen tussen de verschillende richtingen wat betreft de doelstellingen. Inzake therapeutinterventies zijn de gelijkenissen bijzonder groot op faciliterende en psychodynamische interventies. Daarnaast zijn de verschillen tussen de oriëntaties matig groot op autoriteits- en experiëntiële interventies, en zeer groot op psychoanalytische interventies en op vijf interventietypes van cognitief-gedragstherapeutische signatuur.

SLEUTELWOORDEN

vergelijkend onderzoek, therapeutische doelen en interventies

Het tijdschrift Persoonsgerichte experiëntiële Psychotherapie is het wetenschappelijke tijdschrift voor professionals in de GGZ in Nederland en Vlaanderen die werken vanuit of affiniteit hebben met het persoonsgerichte (client centered) referentiekader.