Close
tijdschriftpersoonsgerichte
experiëntiële
psychotherapie
Procesgericht
Existentieel
Interactioneel
Integratief

De evidentie van het cliëntgerichte gedachtegoed

ARTIKELHutschemaekers, Giel, & Kalmthout, Martin van - 42–1 (2004)

SAMENVATTING

Hoewel het cliëntgerichte gedachtegoed op een omvangrijke empirische traditie kan bogen en veel evidentie aan zijn kant heeft, zijn de opstellers van richtlijnen er in geslaagd de cliëntgerichte psychotherapie uit de conceptrichtlijnen angst- en stemmingsstoornissen weg te laten. Daarbij speelt een dubbel probleem: enerzijds onvoldoende kennis van cliëntgerichte evidentie, anderzijds hedendaagse opvattingen over wat evidentie is. Met name het concept van levels of evidence leidt tot een achterstandspositie van het cliëntgerichte gedachtegoed.
Drie mogelijke reacties worden beschreven. De eerste roept op tot rectificatie van de richtlijnen én tot bijstelling van het cliëntgerichte gedachtegoed aan de nieuwe normen van evidence. Cliëntgerichte psychotherapeuten moeten hun krachten bundelen en ervoor zorg dragen dat hun therapie onderzocht wordt middels trials. Probleem bij die aanpak is, dat de cliëntgerichte benadering wel altijd een underdog positie zal houden. De tweede reactie komt voort uit een verbreding van de psychische stoornis tot meerdere lagen, bijvoorbeeld probleemcontext, een verzameling klachten en symptomen en een probleem van adaptatie. Het binnen De Gelderse Roos ontwikkelde stepped care model geeft daaraan nadere invulling. Persoonsgerichte psychotherapieën komen in beeld nadat eerdere behandelingen gericht op de probleemcontext en de klachten onvoldoende effect hebben gesorteerd. De derde reactie is het meest vergaand omdat de medisch modelopvatting van behandelingen feitelijk terzijde wordt geschoven. Gevolg is dat de focus gericht kan worden op andere 'empirische' verworvenheden van de cliëntgerichte psychotherapie, zoals de therapeutische relatie, empowerment en existentie. Daarmee draagt de cliëntgerichte benadering bij aan het verhelderen en beïnvloeden van thema's die in het centrum horen van de GGZ.

SLEUTELWOORDEN

cliëntgerichte psychotherapie, therapieonderzoek

Het tijdschrift Persoonsgerichte experiëntiële Psychotherapie is het wetenschappelijke tijdschrift voor professionals in de GGZ in Nederland en Vlaanderen die werken vanuit of affiniteit hebben met het persoonsgerichte (client centered) referentiekader.