Close
tijdschriftpersoonsgerichte
experiëntiële
psychotherapie
Procesgericht
Existentieel
Interactioneel
Integratief

Hechting en onthechting bij cliënten met extreme hechtingsproblematiek: behandeling van borderlines, en van hun therapeuten

ARTIKELBosch, L.M.C. van den - 40–1 (2002)

SAMENVATTING

Cliëntgerichte psychotherapie stelt het vermogen van de cliënt en de motivatie tot het aangaan van een werkalliantie als voorwaarde voor psychotherapie. In het bijzonder cliënten die lijden aan een Borderline-persoonlijkheidsstoornis ervaren ernstige problemen in het aangaan, onderhouden en loslaten van stabiele relaties. Hun problematiek lijkt tot burnout van therapeuten te leiden. Dialectische gedragstherapie besteedt gericht aandacht aan de interpersoonlijke kant van de borderlineproblematiek en behandelt via specifieke strategieën de verlatingsangst van de cliënt en de hechtingsproblemen die in de relatie met de therapeut een therapiebelemmerend effect hebben. In dit artikel wordt geconcludeerd dat een combinatie van dialectische gedragstherapeutische principes, met name de dialectiek, met cliëntgerichte psychotherapie tot een heilzame werkrelatie voor cliënt en therapeut kan leiden.

SLEUTELWOORDEN

hechting, dialectische gedragstherapie

Het tijdschrift Persoonsgerichte experiëntiële Psychotherapie is het wetenschappelijke tijdschrift voor professionals in de GGZ in Nederland en Vlaanderen die werken vanuit of affiniteit hebben met het persoonsgerichte (client centered) referentiekader.